Se numea Sarah white charm blog

Se numea Sarah – bestsellerul scris de Tatiana de Rosnay este cartea care m-a impresionat!

Stii senzatia aceea dulce-amaruie prin care iti doresti sa parcurgi cat mai repede capitolele unei carti bune, dar in acelasi timp iti doresti sa prelungesti cat mai mult lectura si …(culmea!) sa nu termini de citit cartea?! Exact asta am simtit eu cu  “Se numea Sarah”.

De ce spun asta?

Pentru ca povestea ascunsa intre coperte este una seducatoare si, pe alocuri, deosebit de dramatica si sensibila.

Cu toate ca aceasta carte mi se perindase prin fata ochilor de nenumarate ori, in timpul sedintelor de shopping pe diverse magazine online, am hotarat sa o cumpar destul de tarziu.

La sfarsitul lunii ianuarie, aflandu-ma in vizita la una dintre bunele mele prietene, am observat pe noptiera ei un teanc serios de carti si instictiv am intins mana spre cartea asezata deasupra. Coperta intredeschisa trada faptul ca respectiva carte fusese rasfoita si cuprinsa in maini cateva zile, sau poate seri la rand. Stiam eu ca Madalina are gusturi bune in materie de carti, de aceea, m-am asezat pe pat si am citit curioasa filele de inceput ale cartii care imi atrasese atentia. Lectura m-a fermecat subtil, iar personajul principal, Sarah m-a prins in povestea ei, incat cu greu am auzit-o pe prietena mea, strigandu-mi din cealalta camera ca e timpul sa iesim in oras… Am lasat cartea din mana, insa gandul mi-a plecat catre ea neincetat. Atunci am stiut ca s-a produs magia!

Cartea “Se numea Sarah” mi-a captat atentia inca de la primele pagini si, cu prima ocazie, mi-am comandat-o de pe net, arzand de nerabdare sa descopar continuarea firului narativ. Trebuie sa recunosc faptul ca, oricat de mult mi-as fi dorit sa prelungesc lectura, n-am reusit sa stau departe de carte, astfel incat, in doua seri consecutive am terminat de citit intreaga poveste.

Despre ce este vorba in cartea “Se numea Sarah”?

Nu am de gand sa spulber nimanui bucuria  de a descoperi treptat povestea, de aceea, voi puncta doar cateva elemente care pe mine m-au cucerit.

Se numea Sarah

 

Bestsellerul prezinta drama unui copil nascut sub steaua ghinionului (Steaua lui David – simbol cusut pe hainele evreilor, vopsit pe usile caselor acestora – ca semn distinctiv ) si, totodata, povestea unei jurnaliste de origine americana, care studiaza evenimentele petrecute in Paris, in anul 1942, cu ocazia raziei de la Vel d`Hiv.

Copilul evreu despre care am amintit mai devreme, este chiar Sarah – personajul omonim al cartii – o fetita de 10 ani care, fortata de tragicele circumstante in care mii de copii, femei si barbati evrei au fost trimisi spre lagarele de concentrare de la Auschwitz, a pierdut din privire sclipirea inocenta a copilariei si s-a maturizat mult prea devreme, toate acestea lasandu-i urme adanci in suflet, urme care au pierit odata cu constiinta insasi…

Cu toate ca in liceu, prin clasa a 10-a, ne-a fost predata Istoria Holocaustului, de atunci si pana acum, nu am acumulat foarte multe informatii despre fenomenul antisemit, deoarece – intreaga mea atentie a fost indreptata catre actiunile anti-evrei ce s-au desfasurat in Germania. Odata cu citirea acestei carti am aflat ca au existat si alte tari complice la genocidul evreiesc. Printre respectivele tari se numara si Franta, unde, citez:

” Guvernul francez lucrase asiduu (…) sa intocmeasca liste cu evreii care aveau sa fie arestati. Peste sase mii de politisti parizieni au fost convocati ca sa puna planul in aplicare.  (…) Unde  au fost duse aceste familii? Au fost inchise la Vel d`Hiv timp de doua zile. In cele din urma, un grup de doctori si infirmiere au fost lasate inauntru. Toti au descris haosul si disperarea. Apoi familiile au fost duse la gara Austerlitz, dupa care in lagarele din jurul Parisului. Ulterior au fost trimise direct in Polonia. ” 

Daca pana acum, citeam o carte si-i pastram in minte firul narativ pentru cateva zile, de aceasta data a fost cu totul diferit: “Se numea Sarah” m-a facut sa experimentez un adevarat – Book Hangover – starea psihica prin care ramai legat de cartea pe care tocmai ai citit-o, dar nu e vorba despre o simpla aducere aminte a naratiunii, ci despre acele amintiri inchipuite ca si cand tu ai fi fost unul dintre personajele cartii si ti-e greu sa te detasezi de tot ceea ce ai trait (insa doar ai citit).

Mai mult decat atat, mi s-a parut uimitor faptul ca, pana la descoperirea acestei carti, imi fusesera straine evenimentele petrecute la Velodrome D`Hiv din Paris. Dincolo de acesta minima informatie, pe care am absorbit-o precum un burete uscat – apa, cartea Tatianei de Rosnay m-a determinat sa fac propriile cercetari cu privire la evreii deportati din Paris, sa caut pe internet articole relevante, interviuri cu supravietuitorii raziei ordonate de nazisti si multe imagini din acele zile cenusii. Trebuie sa recunosc ca, dincolo de orice, pentru mine, imaginile au vorbit cel mai mult – chipurile dezorientate ale adultilor, fetele speriate ale copiilor, multimi de suflete impinse de la spate spre intuneric. Si toate acestea, doar pentru faptul ca steaua sub care erau nascuti era DIFERITA!

Probabil, atunci cand viziteaza Parisul, orice turist este interesat sa descopere unde este Turnul Eiffel, prea putini sunt curiosi sa vada monumentul ridicat in memoria evreilor, pe care sunt scrise urmatoarele:

Pe 16 si 17 iulie 1942, 13.152 de evrei au fost arestati la Paris si in suburbii, deportati si asasinati la Auschwitz. La Velodrome d`Hiver, care s-a aflat odata in acest loc, 11.129 de barbati, 2916 femei si 4115 copii au fost stransi in conditii inumane de politia guvernului de la Vichy, la ordinul ocupantilor nazisti.

Multumiri celor care au incercat sa-i salveze.

Trecatorule, nu uita niciodata!

 

P.S. Odata cuprinsa de febra lecturilor inspirate de realitatea evenimentelor declansate de nazisti, am decis sa continui cu cateva carti in acelasi gen. Pe lista mea sunt:  Hotul de carti – Markus Zusak , Baiatul cu pijamale in dungi – John Boyne si Bibliotecara de la Auschwitz – Antonio G. Iturbe.

 carti despre Holocaust

P.P.S. Am descoperit ca exista si un film care ilustreaza drama traita de evreii francezi – La Rafle – se numeste. Eu inca nu l-am vizionat, insa am de gand sa o fac cat mai curand.

Care este cartea care te-a impresionat?

logo white charm blog