04.01.2019 – Sankt Petersburg, Rusia.
Incepem dimineata tarziu, sarim peste micul dejun si pentru ca e deja 11.30- iesim din hotel si ne indreptam, la pas, spre muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.
Fosta capitala a Rusiei s-a dorit a fi un oras european in inima culturii rusesti, fiind imaginat de arhitectul italian – Francesco Bartolomeo Rastrelli. Acest muzeu a fost construit initial ca Palat de iarna – resedinta a tarului – si s-a transformat la initiativa imparatesei Ecaterina a II -a Rusiei (Ecaterina cea Mare) in muzeu de arta.
Vantul ne sufla rece peste obraji si din inalt fulguie usor. Mergem pe malul Nevei mai mult de 30 de minute si admiram de la departare cladirile impunatoare construite pe celalalt mal al raului.
In stanga noastra se inlantuie constructii inalte, cu ferestre mari si fatade decorate in stil baroc. Prin geamurile largi surprindem cu privirea sclipirile de cristal ale candelabrelor imense si lumina calda ce imbraca interioarele. Concluzionam surprinsi ca ne plimbam chiar prin fata muzeului Ermitaj / Hermitage.
Incantati de descoperire, ocolim cladirea pe partea stanga si ne asezam la coada pentru bilete.
(…) E frig, aerul rece ne inteapa picioarele si vantul se incapataneaza sa bata inca. Inaintam incet in rand si avand in vedere ca asteptam deja de mai bine de o 2 ore, nici rabdarea si nici rezistenta la frig nu se mai numara printre punctele noastre forte.
In apropierea intrarii muzeului nimeni nu mai tine cont de rand si se buluceste spre usa, si mai apoi spre casele de bilete. Acelasi lucRu il facem si noi. Cumparam bilete, lasam gecile la garderoba, trecem de control de securitate si pornim la pas prin marele Palat de Iarna de la Sankt Petersburg.
Mie mi se pare asemanator cu stilul muzeului Louvre din Paris, interioare cu tavan inalt, decorate in nuante opulente de auriu si alb.
Petrecem aproape 2 ore admirand operele de arta expuse in muzeul Ermitaj: picturi de Rembrandt, Gauguin, portrete ale tarilor rusi si picturi ale principeselor si imparateselor. Asa cum in favorita mea din Regatul.Unit al Marii Britanii este Regina Victoria, asa din istoria Rusiei m-a fermecat povestea imparatesei Ecaterina cea Mare – iar portretele si statuile acesteia sunt pretutindeni in muzeu.
LATER EDIT: Am avut prea putin timp la dispozitie sii n-am apucat sa bifez tot ce mi-as fi dorit in minunatul oras Sankt Petersburg, insa mi-am promis ca voi reveni in acest loc cat mai curand.