Scoate repede un pix si carnetelul sau noteaza-ti pe telefon ceva idei de carti bune de citit cand vine toamna.

carti de citit toamna

Cred ca nu sunt singura care cauta sa citeasca anumite carti in functie de stare, de anotimp, de vremea de afara, de tendinte si in functie de recomandarile altor cititori. De aceea, m-am gandit sa insirui cateva titluri ce merita citite pe la-nceput de toamna … sau cand pur si simplu iti vine pofta de lectura.

Nu am le-am notat pe cele care evoca frunze aramii si ploi reci pe cerul tomnatec, le-am ales pe acelea pe care deja le-am citit, care mi-au placut si care mi se par potrivite a fi citite cand stai infofolita cu o patura calduroasa, in compania unui ceai aburind (nu uita de sosetele pufoase).

Asadar, iata cartile:

white charm carti 2

  1. JANE EYRE de Charlotte Bronte

O carte pe care am indragit-o foarte tare si pe care mi-as fi dorit sa o fi citit mai devreme. Povestea tinerei Jane Eyre m-a prins si m-a facut partasa la experienta de viata a oamenilor din Anglia anilor 1820-1860.

Cu toate ca romanul este unul captivant, ilustrand teme precum influenta religiei asupra societatii si diferentele dintre clasele sociale ale vremii, cred ca cel mai mult a contat faptul ca in momentul in care am citit cartea eram deja indragostita de epoca victoriana, de tanara regina a Regatului Marii Britanii si a Irlandei, si de tot ce insemna viata oamenilor in timpul domniei acesteia – datorita serialului “Victoria” – care m-a ajutat sa intru in atmosfera cartii.

2. DOAMNA BOVARY de Gustave Flaubert

Continuand in acelasi registru, insa schimband reperele geografice – ne mutam in Imperiul Francez – unde Gustave Flaubert a publicat o carte controversata, un fel de cancan al epocii – prin care cititorii au incercat sa deconspire persoanele ce au stat la baza crearii personajelor de roman. Autorul insausi s-a “aparat” marturisind ca: In Doamna Bovary nu e nimic adevarat. E o poveste inventata pe de-a-ntregul…

Imaginatie creatoare sau realitate, n-avem de unde sa stim – insa, un lucru e cert – povestea Doamnei Bovary, povestea Emmei de fapt – a fost pentru mine precum oglinda mintii unei femei – o femeie ce se alinta, o femeie visatoare si putin egoista, demna si totodata imprevizibila, vesnic tanara.

Citeste cartea si vei intelege idea.

white charm carti

3.  ELIZABETH A DISPARUT de Emma Healey

Dupa ce am citit cartea ‘Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay – orice carte care evoca perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial ma intriga si ma atrage.

La fel s-a intamplat si cu romanul de debut al Emmei Healey – “Elizabeth a disparut”. Aceasta carte e scrisa pe doua planuri narative: primul plan – prezinta introspectiile lui Maud – o batrana afectata de dementa senila – aflata in cautarea celei mai bune prietene, Elizabeth, pe care o crede disparuta; iar cel de-al doilea plan narativ e reprezentat de amintirile dispersate ale disparitiei surorii lui Maud, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In mintea batranei cele doua realitati se intrepatrund si se completeaza pana in punctul in care misterul celor doua disparitii va fi sau nu elucidat.

Un roman psihologic surprinzator, captivant si amuzant totodata. Gata, l-ai trecut pe lista de citit?

4. ZEITA OREZULUI de Rani Manicka

Am citit carti clasice, romane chick-lit, autori americani si marea majoritate europeni – insa prea putini autori asiatici.

De ce ar fi un roman scris de o autoarea de origine malaysiana diferit de toate celelalte pe care le-am citit pana acum? Pentru ca universul pe care il prezinta este unul distinct de tot ceea ce mi-a fost cunoscut la nivel social si spiritual. Povestea incepe cu Lakshmi, parcurge vietile interesante a 4 generatii, sfarsind cu istoria Nishei – stranepoata zeitei orezului.

Ce mi-a placut la acest roman complex? Faptul ca actiunea aduce in prim plan experiente autentice specifice Malaysiei, evoca mituri si superstitii tulburatoare si prezinta o lumea prea putin promovata in lecturile momentului.

carti lecturi de toamna

Cam astea sunt recomandarile mele de carti bune de citit cand vine toamna.

Tu ce vrei sa citesti toamna asta?

white charm blog