white charm blog recenzie carte

CARTEA LUNII FEBRUARIE

Luna trecuta nu a fost prea aglomerata de lecturi, insa dintre cele cateva carti citite – una m-a fermecat cu povestea ei. Este vorba despre cartea lunii februarie, si anume: “Cea lasat in urma ei”, de Ellen Marie Wiseman.

In primul rand, trebuie sa recunosc ca aceasta carte este acum pe lista lecturilor mele preferate, alaturi de cartile Elenei Ferrante, de “Panza de paianjen” a Cellei Serghi, de “Jane Eyre” a lui Charlotte Bronte – si cam atat. Poate sunt multe alte carti care-mi plac, insa numai cateva titluri chiar m-au atins.

Revenind la cartea ” Ce a lasat in urma ei”, – recunosc ca mi-a placut actiunea romanului ce impleteste 2 povesti desfasurate la 65 de ani distanta.

Primul plan al actiunii incepe in anul 1995 si apartine  fragilei Isabelle – o adolescenta care este marcata de o copilarie tulburatoare in care tatal, pe care il iubea nespus, a fost omorat tocmai de mama pe care o considera labila psihic.

Pe planul al doilea se desfasoara povestea Clarei, care incepe in anul 1930 si o prezinta pe tanara ca fiind in plin conflict cu parintii din cauza unei casatorii aranjate pe care acestia o planifica impotriva vointei ei.

Actiune  se dezvolta constant pe ambele planuri, insa pentu mine istoria Clarei este de departe tulburatoare – fata ajunge intr-un azil de boli mintale ca pedeapsa pentru inversunarea cu care isi sustine ideile despre tragedia fratelui ei, despre iubire, despre viata in general. Clara este aruncata din sanul familiei sale bogate intr-o inchisoare a oamenilor nevinovati din care se lupta sa scape prin toate metodele, fiind motivata de cel mai important lucru (pe care va las pe voi sa il descoperiti).

Ceea ce m-a marcat pe mine a fost taria de caracater, forta interioara si limpezimea gandurilor Clarei – puterea ei supra omeneasca de a trece prin cele mai groaznice episoade si de a ramane totusi ACOLO – rationala si optimista pana la capat.

 Nici povestea Isabellei nu poate fi ignorata avand in vedere ca spre final cele doua planuri narative se impletesc si surprind cititorul in cel mai placut mod.

ce a lasat in urma ei

Spune-mi daca ai citit cartea  “Ce a lasat in urma ei ” – Ellen Marie Wiseman si care este parerea ta despre aceasta!

white charm blog